Silkesfjärilen

För att framställa siden använder man silke från silkesfjärilen. Konsten att föda upp dessa fjärilar för silkesproduktion härstammar från Kina.

 

Innan larverna till fjärilen förvandlas till puppor spinner de in sig i kokonger som de har vävt av en enda kilometerlång silketråd som producerats av körtlar nära larvens mun. Man använder varmluft för att döda larverna inne i kokongerna och sedan transporterar man kokongerna till sidenfabriker. Där vävs silketrådarna ihop till siden.

 

Man har använt silkesfjärilen i flera tusen år vilket har medfört att denna silkesfjäril idag är så pass framavlad av människan att man inte längre kommer ihåg hur ursprungsarten ser ut. Den långa tiden i människans tjänst har också gjort så att fjärilen inte skulle kunna överleva i naturen, bland annat så har dess flygförmåga försämrats radikalt.

 



Om du vill bli hörd måste du dela med dig av dina åsikter
Postat av: Matilda

Haha! Vilket sammanträffande! Jag hade precis skrivit ett inlägg om tidelag och tänkte besöka lite mer-trafik sidor för att få folk att uppmärksamma det och den första bolggen jag hamnar på är en djurrättsaktivists! Här ska läsas! :)

2010-02-21 @ 16:34:42
URL: http://tolvtjugoatta.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0