Rasdiskriminering

Jag tycker det är ganska fånigt att man håller på att avla fram renrasiga hundar och katter osv. Och sedan sätter ett högre värde på ett renrasigt djur än på en blandras. Hade någon sagt att man skulle börja avla fram renrasiga människor så hade det blivit ett jäkla liv. Hade man värdesatt renrasiga människor på samma sätt som man värdesätter renrasiga djur så hade mitt värde varit ganska lågt eftersom jag är 1/4 Lakota indian och resten svensk. Det hade inte känts särskilt bra att ha lägre värde än andra människor enbart för att jag har indianblod, och jag förstår överhuvudtaget inte hur man kan värdesätta djur på detta sätt!

Jag kan förstå att man kan vara ute efter att köpa en hund av en viss ras eftersom hundar av olika raser har olika typlika beteende. Men bara för att en hund är av en viss ras så betyder inte det att den kommer att bete sig på ett visst sätt. Det handlar i grund och botten om att lära känna hunden som individ.

Att överhuvudtaget skaffa en massa nya valpar tycker jag personligen känns ganska onödigt med tanke på att det finns hundratals hemlösa gathundar i andra länder som är i stort behov av ett hem. Vill man skaffa en hund så tycker jag att man ska ta hand om en hemlös hund som redan finns och inte gå till en kennel som i regel skaffar fram så många valpar som det finns efterfrågan om. Där finns många olika organisationer som jobbar med att hjälpa gathundar och försöka hitta ett hem till dem.

Några exempel är:
HundarUtanHem
Hund Rondellen
Bianca
SOS Animals
Hundhjälpen
Cyprus Dogs
Neverneverland


Vegan vecka..

Från och med idag provar jag på att vara vegan. Är sedan innan vegetarian så den största skillnaden är väll egentligen att sluta äta ägg och byta ut mjölk mot sojamjölk.

Hittills har jag konstaterat att sojamjölk inte är särskilt gott, får verkligen tvinga mig själv att dricka det. Men detta är ju bara en vanesak och jag tänker inte låta det stoppa mig så bara att svälja och se glad ut.

I samband med att jag provar på veganismen så går jag även över till att köpa ekologiska och närodlade varor.  Vilket jag egentligen borde gjort för längesen, men bättre sent än aldrig!

På väg mot en grönare värld



Förbud mot djurtestat smink

Från och med den 11 mars 2009 är det förbjudet att sälja djurtestat smink inom EU. Det har Djurens Rätt i samarbete med ECEAE (European Coalition Against Animal Experiments) lyckats få igenom.

Men de produkter som testats innan den 11 mars 2009 kommer fortfarande att säljas i butikerna tills de har tagit slut. Om du vill vara säker på att de produkter du köper är djurvänliga så har Djurens Rätt en lista på företag som inte testar på djur. Denna lista kan du hitta här.

Detta nya förbud gäller endast kosmetikaprodukter. Djurens Rätts och ECEAEs mål är att även få igenom ett förbud mot djurtester av hushållsprodukter vilket de nu kommer fortsätta att kämpa för.

För att stödja Djurens Rätt så kan man till exempel ge en gåva.

Läs artikeln.

Dagens vegetariska mat

Chili sin carne

Vilket säkert förstås på namnet är detta en vegetarisk motsvarighet till Chili con carne.
Serveras med bröd, ris, potatis eller bara som den är



Väldigt lätt att laga och tar bara ca 20min
Recept finns här



Lycka till :)


Grisar skållades levande

Jag råkade hitta en artikel där det stod att grisar hade skållats till döds levande och medvetna på fyra svenska stora slakterier. Och självklart var jag ju tvungen att läsa hela vilket inte var så kul, fruktansvärt.

Här kommer ett utdrag från artikeln: (jag har inte ändrat något)

I somras lastades för många djur in i hissen där de sövs ner på Nyhlén och Hugossons slakteri i Luleå. Därför tog inte bedövningen - och grisen vaknade då den kokades, uppger Ekot.

- Det får inte hända. Det får bara aldrig hända, säger Michael Hugosson, vd och delägare för slakteriet som också ägs av Scan, till kanalen. Trots det ändrades inga rutiner. En vecka senare upptäckte Christer Lindberg att proceduren upprepats.

Enligt Ekot har samma sak inträffat slakterier i Visby, Rättvik och Kristianstad, alla ägda eller delvis ägda av Scan.

Johan Beck-Friis, informatör vid Sveriges Veterinärförbund, säger till TT att det självklart är otroligt smärtsamt att bli skållad levande vid fullt medvetande. - Det är därför man ger bedövning först så att den tappar känseln. Dessutom ska grisen inte bara vara bedövad utan även död, säger han.


Hela artikeln kan läsas här.


Tänk miljövänligt

Några tips för att göra din vardag lite mer miljövänlig:

  • Ta med en egen kass när du går och handlar istället för att köpa en ny plastkass varje gång.
  • Köp ekologiska miljömärkta varor, bättre både för din hälsa och för naturen.
  • Promenera eller cykla istället för att köra bil. Så får du motion med :)
  • Ha en flaska vatten med dig alltid. INTE kolsyrat vatten utan vanligt vatten. Det är mycket nyttigare än allt konserverat skit vi stoppar i oss varje dag.
  • Kasta skräpet i soptunnan, inte på marken.
  • Släck lamporna. De behöver väll inte vara tända på dagen?
  • Källsortera dina sopor.

Kom ihåg: En liten skillnad är bättre än ingen skillnad alls



Hjälp djuren - Protestera!

För er som vill hjälpa till att stoppa djurplågeri men inte vill skänka några pengar och inte orkar jobba som volontär så har jag ett superbra tips: Protestera! Djurens Rätts hemsida kan man enkelt protestera mot olika former av djurplågeri genom att bara skriva sitt namn och sin e-postadress och klicka på knappen skicka !

Det krävs så lite av dig men det gör så stor skillnad för djuren!
För att protestera. klicka här.


WSPA - stoppa djurplågeri

När jag kollade på TV igår kväll såg jag reklamen om WSPA där man kunde skicka ett sms och på så sätt hjälpa till att stoppa djurplågeri runt om i världen.

För er som har missat reklamen så är WSPA en organisation som arbetar för att stoppa djurens lidande. På deras hemsida skriver de så här: "Vi arbetar för en värld där djurs rättigheter spelar roll, och där vi ser ett slut på grymheter mot djur!"

Lite vad WSPA har gjort:
* Björndans finns inte längre i Grekland och Turkiet.
* I Taiwan finns nu den första lagen om djurvälfärd. Det är nu olagligt att misshandla, vanvårda eller överge ett djur.
* De har grundat och byggt fristäder för björnar i Indien, Pakistan, Laos, Thailand, Turkiet, Grekland, USA, Rumänien och Ungern.
* De har startat ”Respekt för husdjur”-program i över 40 länder runt om i världen för att förbättra livet för herrelösa djur och husdjur.
* Stora fristäder för apor har grundats i Sierra Leone, DR Kongo och Spanien.

Att bara skänka 100kr gör stor skillnad för dem, men för oss är det e ju ingenting. Liksom en körlektion på 40 minuter kostar 400kr, så att skänka 100kr till att stödja WSPAs arbete kostar lika mycket som 10 minuter av en körlektion! Och vilket gör egentligen mest nytta, en hjälp att stoppa djurplågeri eller 10 minuter av en körlektion?



För att stödja WSPA klicka här.


5 anledningar till att bli vegetarian

  1. Man gör djuren en god gärning.
  2. Vegetarisk mat är i regel mycket mer hälsosam än "vanlig" mat, det är bevisat att vegetarianer lever ett mycket friskare liv än köttätare.
  3. Man får en slankare kropp. Kött gör att tarmarna svullnar upp vilket gör att man ser lite tjockare ut.
  4. Till er som säger att ni aldrig skulle klara av att vara vegetarianer eftersom kött smakar så gott: Det finns vegetarisk mat som smakar exakt som kött.
  5. Om man som jag tycker att det är vidrigt att äta döda djur, så slipper man det ;)
Jag tycker inte att det är fel att äta kött, det som är fel är sättet vi behandlar djuren på. Att vi producerar djur enbart som varor och inte behandlar dem som levande individer. Och alla människor som tycker att det är fel borde kolla upp vart köttet de äter kommer ifrån eller helt enkelt bli vegetarianer. För om man äter kött som kommit från ett djur som har haft ett taskigt liv så stöttar man i stort sett djurplågeri.




RSS 2.0