Det viktiga vattnet!

70% av jorden består av vatten, men det är 97,5% saltvatten. Av de återstående 2,5%, det sötvatten som vi är beroende av, är 3/4 fruset i isblock vid polerna.

Idag saknar över en miljard människor rent dricksvatten och långt fler saknar vatten till sin hygien. i Sydafrika drabbades mängder av människor av kolera för att de inte hade råd att köpa rent dricksvatten när de privata vattenbolagen höjde priserna.

Forskare försöker lösa problemen med vattenförsörjningen på olika sätt. Ett av de viktigaste är att hitta en effektiv teknik för att avsalta havsvatten, men än så länge är detta en dyr process. Det gäller också att få stopp på slöseriet i den rika världen och vara mer aktsam om det dyrbara vattnet.


Silkesfjärilen

För att framställa siden använder man silke från silkesfjärilen. Konsten att föda upp dessa fjärilar för silkesproduktion härstammar från Kina.

 

Innan larverna till fjärilen förvandlas till puppor spinner de in sig i kokonger som de har vävt av en enda kilometerlång silketråd som producerats av körtlar nära larvens mun. Man använder varmluft för att döda larverna inne i kokongerna och sedan transporterar man kokongerna till sidenfabriker. Där vävs silketrådarna ihop till siden.

 

Man har använt silkesfjärilen i flera tusen år vilket har medfört att denna silkesfjäril idag är så pass framavlad av människan att man inte längre kommer ihåg hur ursprungsarten ser ut. Den långa tiden i människans tjänst har också gjort så att fjärilen inte skulle kunna överleva i naturen, bland annat så har dess flygförmåga försämrats radikalt.

 



RSS 2.0